fbpx
Informatie training gedragspatronen doorbreken

Informatie training gedragspatronen doorbreken

Informatie voor week 4; reflectie

Deze week staan we stil bij het reflecteren op jouw plan. We zullen een aantal zaken bespreken die daarbij van belang zijn. Als het goed is heb je zelf bijgehouden per dag hoe het gegaan is en wat eventuele moeilijkheden geweest zijn tot nu toe.

Gemiddeld duurt het 21 dagen om aan nieuw gedrag te wennen, dat zou betekenen dat een deel van jullie daar nu al zou zijn. Mocht dat niet zo zijn is er natuurlijk nog steeds niks aan de hand maar dan is het wel goed om te kijken naar hoe we vanaf nu weer verder gaan.

Onthoud ook wat ik in het beginfilmpje heb verteld. Dat het begin veel moeite, tijd en energie kost maar dat dat ook betekent dat het uiteindelijk makkelijker is om het vol te blijven houden. Ook wanneer je dan een keer een terugval zou hebben is het makkelijker om jezelf weer te herpakken. Het idee hierachter is dat het grootste gedeelte van ons gedrag onbewust gaat. Door veel aandacht, tijd en energie te stoppen in het doorbreken van een patroon zorg je ervoor dat je van (deels) onbewuste gedrag, bewust gedrag gaat maken. En wanneer je dit gewenste gedrag bewust gedrag gemaakt hebt zal je merken dat in de loop van de tijd dit gewenste gedrag ook onbewust zal gaan. Je bent dan in feit aan de onderkant van de zandloper gekomen waarbij je jouw patroon doorbroken hebt en daar gewenst gedrag voor in de plaats hebt gezet.

Om daar te kunnen komen is het belangrijk om terug te blikken naar het plan wat je gemaakt hebt. Een goed plan is een houvast en geeft structuur aan jouw leerproces maar het is belangrijk om ook steeds te kijken of het nog steeds klopt. En of het ook daadwerkelijk werkt. En als dat niet zo is, hoe zorg je er dan voor dat je het plan wel werkzaam en kloppend maakt. Het doorbreken van een patroon is een constant traject van reflectie, bijstellen en actie. Alleen als je je heel bewust bent van dat traject zal je het gewenste gedrag gaan behalen. En daarbij komt ook de blog die ik geschreven heb waar ik in uitgelegd heb dat het belangrijk is om dag doelen te hebben. Daarmee zorg je dat het concreet wordt en je precies weet wat je kan doen om vandaag een succesmoment te ervaren.

Dag doelen

Doelen geven richting aan jouw leven en jouw leerproces. Het zorgt ervoor dat je intrinsieke motivatie behoudt om elke dag jouw bed uit te komen en juist die intrinsieke motivatie is de belangrijkste die je zou moeten hebben. Die zorgt ervoor dat je doet wat je doet voor jezelf en niet voor een ander. Daardoor zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk door blijft gaan en de kans een stuk kleiner is dat je halverwege opgeeft. Als je dit weet en ik dan zeg dat het daarom ook heel belangrijk is dat je een doel voor elke dag hebt wanneer je een gedragspatroon wilt doorbreken, klinkt dat waarschijnlijk heel logisch toch?

De stip op de horizon

Maar vaak vergeten we de doelen voor elke dag op te stellen omdat we ons (te veel) richten op de langer termijn doelen die we hebben. Het doel die we over een aantal weken zouden willen behalen is dan de stip op de horizon waar we naartoe werken. Het is onwijs goed om een doel te hebben op de lange termijn, maar hoe ga je daar komen als je geen doel hebt voor elke dag? Hoe zorg je er dan voor dat dat vlammetje van de intrinsieke motivatie om elke dag jouw bed uit te komen niet dooft? Dat is onwijs lastig als je je niet bewust bent van de tussenstappen die je elke dag kan zetten om dichter bij jouw uiteindelijke doel te komen. Het is dan een onoverzichtelijk proces wat niet concreet genoeg is om ook daadwerkelijk bij die stip op de horizon te komen.

Van doel naar succesmoment

Daarom is het juist ontzettend belangrijk om voor jezelf overzichtelijk te hebben welk doel je vandaag wilt behalen. Wat is de reden dat je vandaag uit je bed komt? Hoe zorg je ervoor dat je vandaag dichter bij jouw uiteindelijke doel komt? Hoe zorg je er op die manier voor dat je vanavond met een voldaan gevoel naar bed kan? Door richting te geven aan jouw dagen door het opstellen van dag doelen zorg je ervoor dat je elke dag een succesmoment kan ervaren. En die succesmomenten zorgen voor vertrouwen in het behalen van jouw uiteindelijke doel en voor een positief gevoel aan het einde van de dag. Maar zorg ervoor dat je haalbare doelen stelt die jou elke dag weer een stukje dichter bij jouw gewenste gedrag brengen. Die er dus uiteindelijk voor zorgen dat jij in combinatie met jouw plan ervoor zorgt dat jouw ongewenste gedragspatroon tot het verleden behoort.

Vier elke dag jouw succesmomenten, elke dag is een dag die jou dichter bij jouw doel kan brengen. Succes!