fbpx
Loslaten van zorgen

Loslaten van zorgen

Ben jij je bewust van de invloed van jouw zorgen?

Wanneer je je dag in en dag uit zorgen maakt over iets waar je zelf niks aan kan veranderen zorgt dit voor stress. Je kan een beklemmend gevoel krijgen wanneer je denkt aan de toekomst en dat is juist iets wat we niet moeten hebben in deze tijden. Het vertrouwen in dat het hoe dan ook goed komt, is wat ons op dit moment staande kan houden. Het klinkt zo simpel, maar dat is het natuurlijk niet. Het is niet zo dat je ineens kan besluiten om je geen zorgen meer te maken, maar er zijn wel dingen die kunnen helpen bij het loslaten daarvan.

Waar maak jij je zorgen over?

Probeer eens na te gaan waar jij je op dit moment zorgen over maakt. Zijn het dingen waar je iets aan kan veranderen? Zo niet, bedenk dan wat het jou oplevert om je daar zorgen over te maken. Wat doet het met jou dat je je zorgen maakt, wat merk je aan je lichaam of je gedachten? Grote kans dat het geen fijn effect heeft. En wat als je je daar geen zorgen over zou maken? Zou de uitkomst dan anders zijn? Als de uitkomst hetzelfde is of je je nou wel of geen zorgen maakt, maar het jouw gevoel wel verandert en stress kan verlagen, waarom zou je je er dan zorgen over maken?

Ik zal het uitleggen aan de hand van een herkenbaar voorbeeld in deze tijd. Stel dat je je zorgen maakt over of jij wel of niet ziek gaat worden. Je houdt je aan de voorgeschreven richtlijnen, let goed op en je doet er alles aan om niet ziek te worden. Dan weet je dat je niet meer kan doen dan dat. Dat betekent dat wanneer je ziek wordt, je dit niet had kunnen voorkomen. Dus wat levert het jou dan op om je daar zorgen over te maken? Je hebt in dit geval twee verschillende uitkomsten; je wordt ziek of je wordt niet ziek. Maar als je weet dat je er alles aan doet om dit te voorkomen, dan heeft het geen nut om je daar zorgen over te maken. Dat zorgt alleen maar voor meer stress in een al stressvolle periode.

Wees je bewust van de invloed van jouw zorgen, probeer het te relativeren voor jezelf en het los te laten. Dit zal niet in een keer een wereld van verschil maken maar wanneer je dit vaak genoeg op die manier voor jezelf om denkt en relativeert zal je merken dat je het beetje bij beetje los kan laten. En dat je daarmee jouw stress verlaagd.

Probeer ook deze tijd zo positief mogelijk door te komen. Hoe dan ook komt er uiteindelijk een einde aan deze periode. We zijn als mensen al door zoveel moeilijke tijden heen gekomen en wat de uitkomst ook gaat zijn; ook hier komen we weer doorheen. Hou die gedachten vast.

Vind je het lastig om jouw zorgen te relativeren en los te kunnen laten? Ook daarbij kan ik jou helpen. Neem contact met mij op om samen te ontdekken wat ik voor jou kan betekenen.


Geef een reactie