fbpx
Zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen vergroten

Ik denk dat iedereen weleens kampt met een gebrek aan zelfvertrouwen en twijfels over zichzelf. Dat is menselijk en dat is normaal. Maar wat als die onzekerheden niet af en toe naar boven komen maar jouw leven beïnvloeden? Dan is het ineens een heel ander verhaal. Wanneer jouw onzekerheden belemmerend werken voor wat je eigenlijk zou willen doen dan is het belangrijk om daarmee aan de slag te gaan. Maar wat kan je doen om jouw zelfvertrouwen te vergroten?

De eerste stap

Als eerste is het belangrijk om je bewust te zijn van de gedachten die jou onzeker maken. Vergelijk je jezelf bijvoorbeeld veel met anderen waarbij je jezelf naar beneden denkt? Probeer je daar bewust van te zijn op die momenten zelf. Sta dan stil bij die gedachten en probeer deze te ‘parkeren’. Met parkeren bedoel ik dat je accepteert op dat moment dat ze er zijn maar dat je met jezelf afspreekt om daar later die dag, wanneer je bijvoorbeeld alleen bent, er nog eens over na te denken. Vaak is het namelijk ook zo dat wanneer je er dan later over na denkt je erachter komt dat het eigenlijk niet nodig was om jezelf zo naar beneden te denken. Mocht je er op dat moment nog steeds hetzelfde over denken, probeer dan te achterhalen waar die gedachten vandaan komen. Hoe komt het dat jij op die manier over jezelf denkt? Een oorzaak achterhalen kan helpend zijn bij het kunnen aanpakken van het gedachtenpatroon omdat je dan inzichtelijk maakt waarom je denkt wat je denkt.

De tweede stap

Daarnaast is het heel goed om bepaalde gedachten om te denken. Dat helpt jou namelijk ook om jouw zelfvertrouwen te vergroten. Denk je bijvoorbeeld al snel dat ‘het toch niet lukt’ of dat ‘je toch niet goed genoeg bent’, draai die gedachten dan om. Zeg tegen jezelf dat het wel gaat lukken en dat je wel goed genoeg bent. In het begin zal je dit nog niet helemaal geloven en zal het misschien een beetje gek aanvoelen. Maar hoe vaker je dit herhaalt, hoe meer je het zelf gaat geloven en dan zal je merken dat het een positieve invloed heeft op jouw gedachtenpatroon.

Je bent zelf jouw dierbaarste bezit, behandel jezelf ook zo.

De derde stap

Ook is het zo dat wanneer je bang bent dat iets niet gaat lukken, je vaak in een neerwaartse spiraal terecht komt met het ‘wat als’ denken. Wat als dit gebeurt of wat als dat gebeurt en de kans is groot dat dit allemaal negatieve gedachten zijn. Probeer op zulke momenten voor jezelf te bedenken wat als het wel lukt? Wat levert het dan op? Welk gevoel brengt dat succes met zich mee? En probeer het dan alsnog te doen. Wanneer het dan inderdaad lukt helpt dit heel erg bij het doorbreken van deze gedachten. Mocht het zo zijn dat het alsnog niet lukt, wees dan alleen maar heel erg trots op jezelf dat je het wel geprobeerd hebt. Niet geschoten is altijd mis, dus wat heb je te verliezen?

Tot slot

Als laatste punt wil ik graag nog benoemen dat het onwijs belangrijk is om stil te staan bij jouw krachten. Wanneer je een eigenschap bij een ander ziet die jij zelf niet hebt en je daar onzeker van wordt, bedenk dan dat het waarschijnlijk ook andersom zo is. Ook jij hebt eigenschappen die een ander graag zou willen hebben. Zo hebben we allemaal onze eigen krachten en kwaliteiten. Ga voor jezelf op zoek naar welke dit bij jou zijn, schrijf ze op en lees ze zo vaak als je wilt door. Dit zal ervoor zorgen dat je jezelf steeds meer gaat waarderen en je daardoor jouw zelfvertrouwen zal vergroten. Dat is het allerbelangrijkste! Iedereen is evenveel waard, je moet het alleen zelf nog geloven.

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten maar weet je niet goed hoe je dit kan doen? Neem dan even contact met mij op zodat we samen kunnen kijken wat jou kan helpen.


Geef een reactie